WELKOM BIJ DE STERREN
Welkom bij de sterren: de peuters en eerste kleuterklas.
In ons woordenboek van A tot Z vind je heel wat praktische info over onze school en de verschillende leefgroepen. Hieronder sommen we graag nog wat info op die eigen is aan de sterren. Heb je nog vragen of opmerkingen? Spreek de begeleiders dan zeker aan.
De sterren
De sterren is de groep waarin de kinderen van 2,5 tot 4 jaar (peuters en eerste kleuterklas) hun dag doorbrengen.
De sterren vormen samen met de zonnen (tweede en derde kleuterklas) de eerste leefgroep maar de sterren kunnen steeds terecht in de veiligheid en geborgenheid van hun eigen klasje en bij hun eigen begeleiders. De groep is verdeeld in twee heterogene stamgroepen (leeftijden gemengd): mollen en muizen. Beide groepen starten de dag in hun eigen kring. Hierna kunnen ze in de twee klassen terecht voor een ruim aanbod aan keuzehoeken.
De begeleiders
Melissa en Sophie zijn de begeleiders van deze groep. Gaëlle komt ons versterken op vrijdag. Sophie is er elke dag, behalve op vrijdagnamiddag. Melissa is er elke dag, behalve op donderdag. Veronique is de kinderverzorgster, zij is er op dinsdag, woensdag en donderdag.
De mollen starten de dag telkens bij Sophie en de muizen bij Melissa. De kinderen worden per stamgroep opgevolgd. Gaëlle en Veronique ondersteunen in beide stamgroepen.
Open onthaal en kringen
De dag start met een open onthaal (van 8u30 tot 8u45). Er is tijd om rustig binnen te komen en ouders kunnen de begeleiders nog even aanspreken. De kinderen kunnen in een boekje kijken, tekenen, een puzzel maken, … We kiezen voor rustige activiteiten zodat de kring in de zonneklas (de klas naast ons) niet verstoord wordt, want zij starten met de kring om 8u30.
Na het vrij onthaal komen we samen in de kring, waar de kleuters iets kunnen vertellen en waar we samen het dagverloop opbouwen. Dit is een erg belangrijk moment en vormt de basis voor de rest van de dag.
Op maandag en donderdag is er toon- en vertelkring van 8u45 tot ongeveer 9u10. Het is fijn als je als ouder je kind stimuleert om regelmatig iets mee te brengen naar de kring. Let er wel op dat je kind een band heeft met datgene wat hij meebrengt of zal vertellen. Als hij er niet door geboeid is dan heeft het weinig zin om ermee naar de kring te komen. Zaken die te maken hebben met het project dat op dat moment loopt maken de kringen interessant. Om de kringen niet te lang te laten duren kan het zijn dat niet elk kind tijdens de ochtendkring aan bod komt. We zorgen ervoor dat je kind in de loop van de dag zeker nog zijn verhaal kan doen (er zijn meerdere kringen per dag).
Hou steeds rekening met de kringafspraken als je als ouder deelneemt aan de kring: niet onder elkaar praten, naar elkaar luisteren, de kring niet storen, geen gsm gebruik en blijven zitten in de kring tot deze gedaan is.
De kinderen kunnen binnenkomen vanaf half 9. Ervoor kan nog even buiten gespeeld worden. Als het echt koud of nat weer is kan je samen met je kind wachten in de gang.
Ben je te laat, wacht dan liever tot na de kring (9u15) om binnen te komen. Zo verstoor je het kringgebeuren niet. Afscheid nemen is soms ook gemakkelijker als de begeleider even kan helpen om te zwaaien, tijdens de kring is dat moeilijk.
Op het einde van de schooldag wacht je als ouder buiten. Kom niet binnen in de gang,
Voor het eerst naar school
Het is voor je kind erg belangrijk om kort en rustig afscheid te nemen. Maak je kind wel duidelijk dat je (of iemand anders) hem straks komt terughalen.
We vangen de kinderen steeds zo goed mogelijk op en geven hen de kans om op hun eigen manier en tempo te wennen. Sommige kleuters zoeken troost en steun bij de begeleider, anderen willen liever rustig zelf hun plaatsje zoeken, nog andere kleuters beginnen spontaan te spelen. Een huilbui is voor sommigen onvermijdelijk maar weet dat heel wat kinderen ophouden met huilen wanneer ze hun papa of mama niet meer zien.
Toch blijft de eerste schooldag voor sommige ouders moeilijk. Je kan er steeds over praten met de begeleiders of met andere ouders. Om de eerste dagen vlot te laten verlopen, vragen we ook om de eerste weken als ouder niet deel te nemen aan de kring. Ook in de week als er nieuwe kindjes instappen zijn er geen ouderkringen. Als je merkt dat je kind het lastiger heeft om afscheid te nemen na een kring kan je beter nog even wachten om een kring mee te volgen.
De eerste schoolweken zijn erg vermoeiend voor een kind. Oververmoeide kinderen zijn vaak prikkelbaar en lastig. Verwacht niet dat ze al hun belevenissen tot in detail vertellen. In de gang kan je ons leefboek vinden. Daar krijg je aan de hand van foto’s een beeld van wat we die dag in de leefgroep hebben gedaan.
Gezond tussendoortje
Om 10u eten we een gezond tussendoortje: fruit, groente, noten, gedroogd fruit, rijstkoek…. Breng in de loop van de week 5 stukken of porties mee naar school. Maakt steeds samen met je kind de boekentas leeg en leg de tussendoortjes in de fruitschaal in de gang.
Alles wordt gesneden en samen aangeboden zodat alle kleuters alles kunnen proeven en zo verschillende smaken leren kennen. Je mag zeker ook 1 of meerdere keren per week voorgesneden fruit of groente mee geven in een potje (met de naam van je kind erop).
Heeft je kind een voedingsallergie, laat dit zeker weten aan de begeleiders.
Water
Geef jouw kind een hervulbare drinkfles mee. Vul de fles thuis alvast met water en dan vullen de begeleiders de fles graag bij als ze leeg is.
De kinderen krijgen de hele dag door de kans om water te drinken.
Berichten en postvakje
Formele berichten worden via e-mail doorgestuurd. Er is ook een whatsapp-groepje (opgericht door de begeleiders) voor snelle informele berichten en foto’s.
Elk kind heeft ook een postvakje waar we tekeningen of werkjes van jouw kind in verzamelen. Kijk regelmatig of er iets in het vakje zit en neem het gerust mee naar huis.
Bezorg je graag een bericht aan de begeleiders, dan kan dit rechtstreeks of kan je mailen naar sterren.eikenkring@gmail.com.
Kledij en schoenen
De kleuters dragen best schoenen met een eenvoudige sluiting (geen veters!) zodat ze zelfstandig hun schoenen leren aan- en uitdoen.
In de klas lopen de kinderen op schoenen, kousen of op blote voeten.
Om buiten te spelen is het handig dat er ook een paar rubberen laarzen op school zijn. Controleer regelmatig of ze nog waterdicht zijn.
Voorzie jassen, schoenen, mutsen, sjaals, handschoenen en ook de laarzen steeds van een naam.
We houden gevonden voorwerpen een tijdje in de gang, daarna verhuizen ze naar de berging. Spreek een begeleider aan als je iets mist.
Voorzie jassen en andere bovenkledij van een stevige lus, zodat je kleuter alles zelf netjes aan de kapstok kan hangen.
Ook kinderen die al zindelijk zijn, hebben regelmatig eens een reserve broek of sokken of zo nodig. Voorzie dus zeker voldoende reservekledij in een zak aan de kapstok van je kleuter en controleer regelmatig of de zak moet aangevuld worden. Heeft jouw kind reservekledij van school gebruikt, bezorg dit dat snel proper terug.
Iedere kleuter heeft een eigen kapstok en een kastje met zijn eigen foto en kenteken. Boekentassen mogen aan de kapstok hangen. Brooddozen in de daarvoor voorziene bak in de gang.
Projectwerking
De sterren kiezen zelf het onderwerp waarrond ze willen werken. Op die manier sluiten de onderwerpen nauw aan bij de interesses en het niveau van de kinderen. Soms zullen we sprokkelen (waarin alle mogelijke onderwerpen worden verzameld en genoteerd aan de hand van pictogrammen of symbolen) dan proberen we via een keuzekring en stemrondes tot één onderwerp te komen. Eens het project gekozen is, gaan we samen op zoek naar wat we willen weten (hoofd), zijn (hart) en doen (handen) tijdens het project. We spelen ook vaak in op hun interesse en zo kan een project(je) spontaan ontstaan. De duur van een project hangt af van het onderwerp en van de belangstelling van de kinderen. Bij de sterren is dat gemiddeld 2 weken.
We rekenen graag op jullie medewerking om onze projecten te laten slagen. Een nieuw project wordt ook steeds genoteerd op het bord in de gang, let er dus op. We laten je via mail weten welk project gekozen werd, zodat je thuis samen met je kleuter op zoek kan gaan naar materialen (boeken, spullen, foto’s, verkleedkledij, muziek…) die aansluiten bij het project. Ook worden de foto’s na elk project via mail doorgestuurd.
Zo hebben jullie, naast het leefboek in de gang, een beeld van wat we allemaal doen en kan je in interactie gaan met je kind als je de foto’s samen bekijkt, om het vertellen te stimuleren.
Zorg dat alle spullen voorzien zijn van een naam, dan kunnen we alles makkelijk terug bezorgen.
Turnen
De sterren turnen op donderdag- en vrijdagvoormiddag met Gaëlle. Het is aangenaam voor ons als je kind zeker op deze dag gemakkelijke kledij en schoenen draagt (natuurlijk geen veters).
Toiletbezoek en zindelijkheid
Als je kind nog niet zindelijk is, wordt hieraan gewerkt. We overleggen graag met de ouders hoe we jouw kind kunnen stimuleren. Dezelfde aanpak is belangrijk. Draagt je kleuter nog luiers, stop dan voldoende reserveluiers (zowel broekjes als luiers met klevers) en verzorgingsdoekjes in de schooltas. Voor luierkindjes voorzien we een vakje in de toiletruimte zodat alle spullen dicht bij de verzorgingsruimte zijn. Gelieve deze zelf regelmatig aan te vullen.
We organiseren op regelmatige tijdstippen een toiletbezoek. Kinderen die tussendoor naar toilet willen gaan, doen dit zo zelfstandig mogelijk. Trek je kind dan ook gemakkelijke kledij aan, zodat ze alles zoveel mogelijk zelf kunnen doen (geen kousenbroeken of moeilijke knopen). Kinderen wachten soms iets te lang om naar toilet te gaan en als ze zelf hun broek niet openkrijgen is het meestal net te laat…
Middagdutje op school
Het is niet mogelijk om te slapen op school., we hebben hiervoor geen extra ruimte ter beschikking.
Als je kind echt nog nood heeft aan een middagdutje raden wij aan om op een oplossing te proberen zoeken om je kind halve dagen te laten komen. We beseffen evenwel dat dit niet voor iedereen haalbaar is.
Leren lezen en schrijven
Leren lezen en schrijven is geen leerstof voor jonge kleuters, maar we bieden het wel aan en het komt spontaan aan bod. Gebruik steeds drukletters (A,B,C…) om je kind bijvoorbeeld zijn naam te leren schrijven.
Slot
We hopen dat deze uitleg bijdraagt tot een fijne samenwerking om de groei van jouw kind zo goed mogelijk te begeleiden. Heb je een vraag of een probleem, spreek ons dan zeker aan. Als we kunnen bespreken we het onmiddellijk, zo niet maken we samen een afspraak voor een gesprek.
Hieronder vind je een aanstiplijst die je kan helpen om de eerste schoolweek meteen goed in te zetten.
We wensen jou en je kleuter een fijne start!
Welkom!
Aanstiplijst voor de eerste schoolweek
Dit brengt je kleuter mee:
-
een paar rubberen laarzen
-
reservekledij met zeker voldoende kousen, broeken en onderbroeken (in een zakje in zijn/haar kastje)
-
bij zindelijkheidstraining: voldoende luiers en verzorgingsdoekjes indien nodig
-
fopspeen, knuffel indien nodig (voor afscheid)
-
lunchpakket als hij/zij boterhammen eet
-
5 stukken fruit per week
-
een doos papieren zakdoekjes
-
een drinkfles voor water
Dit breng je als ouder in orde:
-
alle spullen en alle kledij van je kleuter voorzien van een naam
-
je kind inschrijven bij Ferm (naschoolse opvang) indien nodig