top of page

WELKOM IN LEEFGROEP 2

                                                

Welkom in leefgroep 2: het eerste en tweede leerjaar.

 

In ons woordenboek van A tot Z vind je heel wat praktische info over onze school en de verschillende leefgroepen. Hieronder sommen we graag nog wat info op die eigen is aan onze leefgroep. Heb je nog vragen of opmerkingen? Spreek de begeleiders dan zeker aan.

De tweede leefgroep
Het eerste en tweede leerjaar vormen samen L2. Amber start terug op 8 januari 2024, tot dan vervangt Mari haar.

Evita is begeleider bij de vlinders, Amber bij de bijen. Daarnaast geeft Mario turnen en zwemmen, Nancy zedenleer, Paulina katholieke godsdienst en Kevser islamitische godsdienst. Voor kringen en hoekenwerk werken we in stamgroepen. Tijdens projecten werken we zowel in stamgroep of een volledige leefgoep.


De kring
De dag begint meestal met de kring. Dit is een erg belangrijk moment en vormt de basis voor de rest van de dag. Op maandag en donderdag zijn de ouders welkom in de kring van 8.30u tot ongeveer 9.00u.  Indien je als ouder deelneemt aan de kring, gelieve dan ook rekening te houden met de kringafspraken: niet onder elkaar praten, naar elkaar luisteren, de kring niet storen en blijven zitten in de kring tot deze gedaan is.

 

Wanneer je kind te laat is, mag het gewoon binnenkomen. Maak er hem/haar wel nog eens attent op dat hij/zij dit zo stil mogelijk moet doen en dat hij/zij gewoon in de kring mag gaan zitten. Op die manier stoort hij/zij het minst de groep. Aan ouders vragen we dan om de kring niet meer bij te wonen.

Afspraak ‘s morgens
We zouden graag de afspraak maken, dat een ouder buiten afscheid neemt van zijn kind. Dit om nog meer drukte in de vestiaire te vermijden.

Verjaardagen
Als een kind jarig is, vieren we dat graag samen met de leefgroep in de klas.  We vieren alle jarigen van de afgelopen maand samen.  Dit doen we door maandelijks te koken voor de jarigen van de maand.  Kinderen kiezen in samenspraak met de begeleider de kookactiviteit. Dit betekent dat je als ouder op de verjaardag van je kind geen extra traktatie hoeft te voorzien.  Als ouders zijn jullie steeds welkom op de dag van het koken. Op voorhand wordt nog een mailtje verstuurd om die specifieke ouders op de hoogte te brengen.


De eerste weken in de 2de leefgroep
De overstap naar de 2de leefgroep is een hele verandering voor de jongsten.  De kinderen leren stapsgewijs zelfstandiger te zijn, er wordt een zekere werkhouding verwacht,…  Sommige kinderen passen zich heel snel aan, anderen hebben wat meer tijd nodig om hun plekje te vinden.  We proberen de kinderen hierbij zo goed mogelijk te begeleiden.  De eerste weken is er dan ook heel veel aandacht voor tussendoorspelletjes, speelse momenten,…

Wat brengt uw kind mee?
Al het schoolmateriaal (potloden, schaar, lijm, stiften, mappen,….) wordt door de school voorzien.

Je kind heeft enkel een rugzakje nodig waar een A4-bestekmapje in kan. Een grote boekentas is dus helemaal niet nodig. Zorg er wel voor dat in het rugzakje een plastic zak zit, waar een dikke ringmap in kan, voor wanneer we groter materiaal willen meegeven.

De school voorziet voor de oudsten een ergonomische pen.  Bij verlies van deze pen vragen we om voor een goede vervangpen te zorgen.

Soms geven we materiaal mee naar huis om thuis verder in te oefenen ( leesboekje, rekendoosje,…).  Deze materialen dienen steeds in dezelfde staat teruggebracht te worden.  Bij verlies of beschadiging zullen we dan ook vragen om dit te vergoeden.

In de leefgroep stimuleren we de kinderen om op regelmatige tijdstippen te drinken.  Geef daarom je kind dagelijks een gevulde herbruikbare waterfles mee naar school. De drinkflessen krijgen een speciaal plekje in onze klas. Op het einde van de dag gaan deze terug mee naar huis.


Heen-en weermapje
Elk kind krijgt een heen-en weermapje. In het heen-en weermapje staat of je kind iets moet inoefenen, of er een brief mee is naar huis, of het zwemmen is,…  Jullie kind krijgt het heen-en weermapje dagelijks mee naar huis, het is belangrijk dat dit ook elke dag terug in de klas is.  Vergeet het heen- en weermapje ook zelf niet elke dag eventjes in te kijken!
Wanneer het heen- en weermapje kapot is door veelvuldig gebruik vragen we om een nieuw te voorzien.

Bezorg je graag een bericht aan de begeleiders, dan kan dit rechtstreeks, of je kan het ook in de agenda noteren . Je kan ons ook steeds bereiken via mail: evita.eikenkring@gmail.com, mari@eikenkring.be.
 

Taal en rekenen
Zowel taal als rekenen krijgen de jongsten en oudsten afzonderlijk.  Evita zal zowel taal, als rekenen geven aan de jongsten.  Mari heeft op haar beurt taal en rekenen aan de oudsten.  De jongsten starten op een heel speelse wijze met lezen, schrijven en rekenen. De oudsten zullen eerst een flinke herhaling doorgaan om dan nieuwe leerstof aangereikt te krijgen.
Uiteraard wordt elk kind goed opgevolgd en krijgt het de nodige verlengde instructies of extra uitdaging.


Turnen en zwemmen in schoolverband

De kinderen turnen één keer per week. Van september tot en met januari zal dit 1 uur per week zijn.  Na januari tot en met juni turnen de kinderen 2 uur per week. Turnen doen we in de turnzaal of buiten.

Voor de turnles voorzie je een turnzak met een t-shirt, een sportbroek en een paar turnpantoffels of sportschoenen. Deze moeten voorzien zijn van hun naam. De turnzakken blijven op school.

Naast het turnen is er ook zwemmen op school. De jongsten zwemmen wekelijks tot eind januari, de oudste het hele schooljaar door. Het zwemmen start voor beiden op vrijdag 8 september.


Slot
We hopen dat deze uitleg bijdraagt tot een fijne samenwerking om de groei van je kind zo goed mogelijk te begeleiden.

Indien er problemen of vragen zijn, aarzel niet en spreek ons aan. Als we kunnen bespreken we het onmiddellijk, zo niet maken we samen een afspraak.

bottom of page