WELKOM IN LEEFGROEP 4
Welkom in leefgroep 4: het vijfde en zesde leerjaar.
De vierde leefgroep
Welkom in de vierde leefgroep, waar het vijfde en het zesde leerjaar samen werken en leren. Evrithiki en Joachim zijn er de begeleiders.
Evrithiki is begeleider van de stamgroep ‘de valken’, Joachim van de stamgroep ‘de vossen’.
Kringen en projecten verlopen binnen deze stamgroepen.
De lessen wiskunde en Nederlands volgen de leerlingen wel per leeftijdsgroep. Joachim geeft de lessen taal, Evrithiki neemt wiskunde voor haar rekening. De leerlingen krijgen ook elk twee uur Frans per week, deze lessen worden verspreid over meerdere dagen. Frans wordt zowel door Evrithiki als Joachim gegeven. Evrithiki geeft Frans aan het 5de leerjaar en Joachim geeft Frans aan het 6de leerjaar.
Hoekenwerk, de meeting en het contractwerk verlopen gezamenlijk binnen de leefgroep.
Daarnaast geeft Mario ook nog zwemmen en turnen. Nancy geeft zedenleer, Paulina katholieke godsdienst en Kevser islamitische godsdienst.
De schooluren en kringen
De lessen gaan door van 8.30u tot 12.15u en van 13.30u tot 15.25u. Op woensdag eindigt de school om 12.05u. De bel gaat steeds om 8.25.
Breng je kind steeds op tijd naar school want kinderen vinden het echt niet aangenaam als ze een deel van de ochtendkring moeten missen. Indien je als ouder deelneemt aan de kring, gelieve dan ook rekening te houden met de kringafspraken. Het is erg belangrijk dat de kinderen zich volledig op hun gemak kunnen voelen in de kring.
Wanneer je kind te laat is, mag je kind gewoon binnenkomen. Maak hem /haar er wel nog eens attent op dat hij/zij dit zo stil mogelijk moet doen en gewoon in de kring mag gaan zitten. Op die manier stoort hij/zij het minst de groep.
Mogen we jullie vragen ons (begeleider of school) op de hoogte te brengen als je kind afwezig zal zijn of later zal komen.
Pantoffels en laarzen in de leefgroep
Om een gezellige en huiselijke sfeer te creëren, vragen we de kinderen om geen schoenen te dragen in de leefgroep. De kinderen mogen pantoffels mee brengen naar school.
Elk kind heeft in de leefgroep een plaatsje in de bergruimte om zijn spullen te plaatsen.
Tip: schrijf je naam in of op de pantoffels, zo weten we meteen van wie ze zijn.
Eten en drinken
Tijdens de pauze krijgen de kinderen de tijd om hun tussendoortje te eten. Wat kan allemaal meegebracht worden als tussendoortje: een lekker stukje fruit of groente, noten, rozijnen, een gezonde boterham of een yoghurt. Tijdens de kleine pauze worden geen koeken toegelaten, alsook geen pudding. Op de dag van het zwemmen (laatste trimester) kan wel een gezonde koek (zonder chocolade).
De kinderen krijgen de mogelijkheid om overdag te drinken. Frisdranken zijn niet toegestaan bij ons op school. De kinderen voorzien zelf een drinkbus met water die ze steeds bij zich mogen nemen tijdens de lessen. Bij warm weer moedigen we de kinderen aan om extra te drinken.
Berichten en mededelingen
Mededelingen en invulstrookjes (uitstappen, oudercontacten) worden steeds via mail gecommuniceerd. Daarnaast gaan we dit schooljaar ook terug werken met een agenda op papier, daarin worden taken en toetsen samen met de leerlingen ingepland. Gelieve ook steeds de agenda thuis wekelijks te controleren en te ondertekenen, zo ben je als ouder op de hoogte van welke taken nog dienen afgewerkt worden thuis.
De kinderen hebben allemaal een contractwerkmap (blauw of grijze map). Deze map mag altijd meegenomen worden naar huis, maar moet de volgende dag zeker aanwezig zijn in de leefgroep om de lessen vlot te kunnen volgen. Ook de werkboeken dienen elke dag terug mee te komen naar de leefgroep.
Heb je nog vragen dan moet je vooral niet aarzelen om ons aan te spreken op school. Je kan ook een mail sturen naar evrithiki_t@hotmail.com of joachim.eikenkring@gmail.com.
De digisprong
Er is voor elk kind een chromebook voorzien in de klas, waarop zij kunnen werken. De chromebooks worden niet meegegeven naar huis. We stappen dit schooljaar ook over op het Google-platform. Tegen eind september zullen een online agenda, opdrachten en toetsen te vinden zijn op Google classroom. We zullen ook sterk inzetten op ICT-lessen, zodat elk kind zelfstandig aan de slag kan gaan met zijn persoonlijk account in Google classroom.
De kledij
Voorzie jassen, mutsen, sjaals, handschoenen liefst van een naam. Maak uw kind ook acteif bewust van de kledij en spullen die ze meebrengen naar school.
Turnen en zwemmen in schoolverband
Turnen doen we per leeftijd. De leerlingen sporten in turnzaal Uyttenhove. Ze verplaatsen zich steeds met de BMX naar daar, dus voorzie aangepaste kledij naargelang de weersomstandigheden (regenjas, handschoenen, …).
Nog wat info door Mario:
-
we gaan naar de sporthal met onze schoolfietsen in de periode dat we niet gaan zwemmen (van 1sept tot 13 maart) De turnzaal op school is vaak niet vrij dus ook bij slechter weer moeten de kinderen vlot kunnen vertrekken. Kledij dus steeds aanpassen aan de weersomstandigheden (regenjas, handschoenen, …)
-
sportzak = rugzakje met naam (eventueel sleutelhanger of bagage-label gebruiken). We fietsen niet met zakjes aan ons stuur.
-
de kinderen hebben hun eigen fietshelm nodig. Wie dat wil, kan zijn fietshelm gerust op school achterlaten. We hebben hier plek voor in de fietsberging. Deze berging zal steeds worden afgesloten.
-
sportschoenen = propere indoor sportschoenen met bleke zool. Is een deel van de zool gekleurd, dan moet de vermelding “non-marking” nog duidelijk leesbaar zijn. In geen geval zwarte zolen! De sportdienst van Lochristi hecht hier zeer veel belang aan.
-
sportbroek en T-shirt naar keuze met korte of lange pijpen/mouwen; naamtekenen in het label want heel veel kinderen dragen dezelfde (decathlon)kleren
-
sportkleren trekken de kinderen pas aan in de kleedkamer. Kleren die reeds gedragen werden op school zijn vaak reeds te vuil van het spelen. Met deze vuile kleren mogen de kinderen niet op de sportvloer.
Mappen en toetsen
De werkboeken mogen elke dag meegenomen worden naar huis. Ook huistaken en studiemateriaal bevinden zich in deze map. De leerlingen krijgen ook steeds hun toetsen mee naar huis, ze krijgen ook punten op deze toetsen. We bespreken samen de resultaten en leren ze op een positieve manier omgaan met zowel goede als minder goede punten.
Materiaal in de leefgroep
Voor taal en rekenen werken we met de handleiding van Zwijsen. Voor Frans wordt de handleiding “En action” gebruikt. Zowel voor taal als voor rekenen krijgen de leerlingen een onthoudboekje. Dit is in bruikleen voor één schooljaar en dient op het einde terug ingeleverd te worden. Ook voor Frans wordt er met een handboek gewerkt, dat op het einde van het schooljaar terug afgegeven moet worden. Graag willen we er extra aandacht op vestigen om zorg te dragen voor deze handboeken, zodat ze meerdere jaren kunnen meegaan. Indien de handboeken op het einde van het schooljaar niet meer bruikbaar zijn door een te grote schade, worden deze aangerekend op de schoolfactuur.
In de klas is er voldoende werkmateriaal beschikbaar. Graag vragen we toch om een pennenzak te voorzien voor je zoon/dochter met de volgende items in: een grijs potlood, een gom, 2 markeerstiften met een verschillend kleur en een balpen/stylo.
Afwezigheden en medicijnen
Kinderen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig. We hebben dus steeds een briefje nodig met de reden van afwezigheid, anders is je kind ongewettigd afwezig. Belangrijk:
-
Je geeft het briefje ten laatste af op de eerste dag dat je kind terug naar school komt.
-
Een medisch attest of doktersbriefje is voor de inspectie alleen in orde als de arts het tijdens de ziekteperiode geschreven heeft.
-
Een zelfgeschreven briefje mag slechts 4 keer per schooljaar en voor max. 3 opeenvolgende dagen. Let op! Wanneer uw kind afwezig is op vrijdag en de daaropvolgende maandag, zijn dit 4 opeenvolgende dagen en is een doktersbriefje verplicht.
-
Wij mogen je kind alleen medicijnen toedienen indien je het daarvoor voorziene briefje, ingevuld door de dokter, meegeeft. Dit krijg je sowieso begin schooljaar en kan je tussendoor ook steeds bekomen.