Fase 2: Wij-gevoel
Goede sociale relaties (een wij-gevoel) zijn noodzakelijk om zich gelukkig te voelen en goed te functioneren. Op onze leefschool streven we ernaar dat alle kinderen zich goed voelen bij zichzelf, in de leefgroep en op school. Zo kunnen we vanuit verbondenheid optimaal samen leren en leven.
Een goed zelfbeeld is van zeer grote waarde voor het leven. De begeleider toont dat hij of zij steeds bereid is om te luisteren en is dan ook een vertrouwensfiguur voor de kinderen. Kinderen leren bij ons zichzelf en anderen kennen via o.a. de talentenarchipel. We gaan bewust op zoek naar talentenkiemen en laten kinderen groeien door hun krachten in de kijker te zetten. Een groei-mindset en doorzettingsvermogen zijn tevens heel belangrijk in dit proces. Op onze school kunnen kinderen zich uitspreken over hun welbevinden.
Daarnaast is ook het sociaal contact tussen de kinderen onderling erg belangrijk, net zoals het contact van de kinderen met de begeleiders. Een sterk sociaal weefsel maakt dat de school niet alleen een plaats of een gebouw is, maar vooral een netwerk van relaties. De kinderen, de ouders, de grootouders, de begeleiders, de directie: we maken allemaal samen de school.
Op school maken we het gedrag en de gevoelens bespreekbaar via de axenroos. Kinderen krijgen hierop zicht door middel van dierensymbolen met elk hun specifieke eigenschappen. Er worden zo verschillende relatiewijzen aangeboden waardoor de axenroos ook een middel is om conflicten op een respectvolle manier op te lossen.
Om het sociaal contact te bevorderen zitten de kinderen in leeftijdsgroepen waar telkens kinderen van twee leerjaren samen zitten. Er ontstaat een wisselwerking die ervoor zorgt dat de kinderen veel opsteken van leefgroepsgenoten en in de loop van de twee jaar die ze in één leefgroep doorbrengen, nemen ze elk jaar een andere sociale positie in. De kinderen zijn eerst jongste van de leefgroep en dan oudste. De kinderen krijgen zo nog meer de kans om van en met elkaar te leren. Voor uitleg kunnen de kinderen terecht bij begeleiders, maar ook bij medeleerlingen. De oudsten leren zorg dragen voor de kleintjes en zo groeit er ook een band tussen alle kinderen op school.
De kinderen werken regelmatig in groepen. Bij de vorming van de groep waakt de begeleider er in samenspraak met de kinderen over dat de groepen zo samengesteld zijn dat iedereen aan bod kan komen en dat niemand geremd wordt in zijn of haar ontwikkeling. We stimuleren de teamgeest door de hele groep bij de werking te betrekken zodat iedereen zich steeds verantwoordelijk blijft voelen.
In elke leefgroep start en/of eindigt de dag met een kringmoment. Kringen zijn belangrijk omdat ze zorgen voor verbondenheid in de groep, ze vergemakkelijken de overgang tussen thuis en school en bieden vele ontwikkelingskansen (gedachten en gevoelens onder woorden brengen, naar anderen luisteren, vragen stellen, argumenteren, ...). Alle kinderen mogen bij het binnenkomen in de klas kiezen wat ze in de vertelkring zullen brengen. Aan de hand van een kringbord kiezen ze uit: ik vertel iets, ik toon iets, ik lees voor, ik zing iets, ik maak muziek, ik breng een nieuwsje. In de oudere leefgroepen is er ook een kind dat opschrijft wat er gezegd wordt. Wat er leeft in de kring en waarover er gepraat wordt is soms de start van een nieuw project. Uit kringgesprekken ontstaan ook afspraken die bindend zijn voor de betrokkenen. Naast de vertelkring zijn er nog meerdere specifieke kringen zoals, de meeting, de evaluatiekringen, filosofeerkringen,…
Ook ouders zijn welkom bij bepaalde activiteiten, zo kunnen ze onze manier van werken leren kennen. Naast een vlotte teamwerking streven we ook een zo groot mogelijke openheid na tussen begeleiders en ouders. Bij ons is ouderparticipatie heel belangrijk.
Op vrijdag wordt de schoolweek meestal afgerond met een forum. Alle kinderen en begeleiders komen samen en de stamgroepen leiden om de beurt deze bijeenkomst. De kinderen stellen hun projecten, activiteiten e.d. aan elkaar voor, geven pluimen, vieren de jarigen van de week, ... Ook hier ben je als (groot)ouder van harte welkom.